Ferdetetős rögzítéssel 7db Sun-Earth 170Wp napelem tábla és 1db SMA Sunny Boy 1100-as hálózatba tápláló inverter. 2010.04.13-án 850Wp-s rendszer próbaüzeme a csatlakoztatási engedély birtokában és a mérőóracsere után 5db napelemtáblával elindult.2010.04.24-én 2db napelemtáblával bővült, azaz 1190Wp-s lett a referencia rendszer.

Műszaki áttekintő ábra: PDF letöltése

Aktuális termelési adatok: XLS letöltése

Statisztika ~10 éves mért átlagból:

  • Termelés:  Napi 3,24kwh, Havi 98,7kwh,  Évi 1184kwh -> (2010-ben a műszaki tervezésnél évi várható 1192kwh termelést becsültünk, pontosan hozza is!) 
  • Napi üzemidő: 11,4h/nap
  • CO kibocsátás csökkenés: 0,84 tonna/év (0,707kg/kwh-val számolva)

Teljesítmény kalkulációs adatok:

A mintarendszerünk közel árnyékmentes, déli tájolású, de a 45 fokos tető dőlésszög nem ideális, mégis átlagosnak mondható. A nagyobb teljesítményű és modernebb inverterek hatásfoka 3-7 %-al már nagyobb, ezért annyival több energiát hasznosítanak.

A háztartási méretű kiserőművekre (50kWp névleges teljesítményig) kimondhatjuk, hogy 1000Wp névleges teljesítményű napelemes visszatápláló rendszerrel egy hónapban ~ 84kWh, azaz egy évben ~1000kWh energia termelésre átlagos tájolás mellett magyarországon mindenütt lehet számítani. Éves energiahozam szempontjából a fix telepítésű rendszernél magyarországon a délnyugat 10 fokos tájolás és 35 fokos napelem dőlésszög az ideális, ekkor földrajzi elhelyezkedéstől függően átlagosan 1100-1200kWh éves energiatermeléssel is kalkulálhatunk. Sokan ettől persze kecsegtetőbb számokat mondanak, de a tények makacs dolgok, ugyanis a több éves mérési adatokból és az uniós pályázatokon elfogadott tervezőprogrammal a reklámmentes valóságot látjuk.

A napelem összteljesítmény szükséglet kiszámolása:

Nézd meg az éves villanyszámla elszámolón, hogy mennyi volt az éves fogyasztásod kWh-ban és nagyjából akkora névleges teljesítményű rendszerre van szükség a DC oldalon watt-ban ahhoz, hogy változatlan fogyasztási szokások és enyhén kedvezőtlen tájolás mellett is nagyjából 0 Ft legyen az áramszámlád. pl.Ha 2400kWh az éves fogyasztásod, akkor kb. 2400Wp összteljesítményű napelemes visszatápláló rendszer kell, ami még kedvezőtlenebb tájolás és időjárás esetén is várhatóan termel annyit, mint amennyit fogyasztani fogtok. Ideális földrajzi elhelyezkedésnél (a napos helyeken Szeged, Békéscsaba) valamint ideális tájolás és dőlésszög esetén ettől akár akár 10-15%-al kevesebb napelem teljesítmény is elegendő lehet, de kedvezőtlenebb tájolás vagy részleges árnyékolás esetén akár 10-15%-al több teljesítmény kellhet. (Komoly árnyékolódás vagy északi tájolás esetén nem is javasoljuk a kiépítést, mert a teljesítmény romlás nem állna arányban a jelenlegi bekerülési költséggel.)

Elektromos szolgáltató oldali korlátok:

  • Csak tervezett és engedélyeztetett hálózatra visszatápláló napelemes rendszert szabad a hálózatra csatlakoztatni.
  • A jelenleg rendelkezésre álló teljesítményig és fázisonként 5kWp teljesítmény eltérésig táplálhatsz vissza, ebből következik, hogy egy fázisú betáplálás esetén max 5kWp lehet a rendszerteljesítmény és azt is csak akkor, ha az óránál 25A kismegszakító van.
  • Három fázisnál akár több egy fázisú invertert is alkalmazhatsz, a lényeg, hogy fázisonként 5kwp lehet a maximális eltérés. - Az 50kWp-s kiserőmű csak akkor építhető ki, ha 3x80A bejövő áramerősség rendelkezésre áll a bejövő oldalon. Kérhetsz hálózatbővítést kiserőmű telepítésre hivatkozva és elvileg ingyenesen meg kell, hogy emeljék a bejövő teljesítményt, de mindenképp macera.

Konklúzió:

A pontos méretezéshez a helyszín ismerete (tájolás, dőlésszög és árnyékolási hatások felmérése, jelenlegi mérőszekrény képe) is szükséges!

A hálózatba tápláló inverterről:

Az inverter fő funkciója a napelemek által megtermelt DC energia magas hatásfokkal történő átalakítása AC energiává. A DC/AC átalakítás során a hálózati szolgáltató által biztosított meglevő 230V-os hálózathoz is illeszti a rendszert (fázisban, feszültség értékben...), illetve van egy nagyon fontos védelmi funkciója (többek között a hálózati betáplálás megszűnése esetén azonnal leválasztja a rendszert, hogy ne rázza meg a tervezett kikapcsolás biztos tudatában levő villanyszerelőt az oszlopon...)  

Egy hálózatba tápláló inverter belülről:

Szinte minden érdeklődő szeretne belenézni egy hálózatra tápláló inverterbe. Az SMA-kat fogadta el először az ELMŰ, majd minden elektromos szolgáltató is. Nem a legolcsóbbak, de a benne van a tudomány és az anyag is, hiszen még egy ilyen kis teljesítményű is 21kg. Hagyományos trafó nincs benne. Nem igényel karbantartást és üzemeltetési költsége is minimális. Gyakorlatilag csak a kondenzátorok száradhatnak ki, azok is csak 5-10 év használat után. Ebben Military kondi van és 10 év alatt csak a kép miatt nyitottam ki...

Napelemek meddig működnek? A működési idő elméletileg korlátlan, de a felületi koszolódások és a félvezetőt ért hatások miatt idővel csökken a teljesítményük. A jó hír, hogy a ma kapható monokristályos napelemekre 30 évre, a polikristályos napelemekre is legalább 25 évre garantálják a gyártók, hogy az eredeti teljesítményük minimum 80%-át végig le fogják adni. Átlag napelemeknél 10 év után 10%-os teljesítmény csökkenés várható. Nem igényelnek gyakori tisztítást, mert megfelelő dőlésszögben felszerelve öntisztulóak, azoban a termelést és az élettartamot is rontó komolyabb felületi szennyeződéseket (pl. madárürüléket) célszerű lemosni fényminimumos és csapadékmentes időszakban (este, hajnalban, tiszta időben). Elméletileg nem rázhat, de a nem irritatív vegyszerrel történő tisztítást célszerű szakemberre bízni és a balesetvédelemre/leesésvédelemre feltétlenül ügyelni. 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk cookie-kat (sütiket) és más követési megoldásokat alkalmaz, a felhasználói élmény javításához illetve a látogatottsági szokások méréséhez. Olvassa el a részletes Adatvédelmi tájékoztatónkat a 'Bővebben' gombra kattintva! Honlapunk tovább használatával a tájékoztatónkat tudomásul veszi.
Bővebben Elfogadom Nem fogadom el!