A héjazatra szerelt 12db Winaico 260Wp-s napelem biztosítja a napenergia átalakítását villamos energiává. Ezekkel a fényintenzitásnak megfelelő egyenáramú DC energiát kapunk. Árnyékhatás alatt vagy gyenge szórt fényben a napelem sorok termelése csökken, illetve akár meg is szűnhet. Az árnyékhatás csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében 6-6db napelemből álló soros kapcsolásokat (2db string –et) alakítottunk ki.

Napelemek a teton

A PV modulokból származó DC energia fény és hőálló solar kábeleken keresztül a tetőtéren egy tűzvédelmi kapcsolóba jut, majd abból egy födémáttörésen keresztül jut el a tárolóhelységben elhelyezett DC/AC átalakítóig (inverterig). A tűzvédelmi lekapcsoló szerepe az, hogy AC kimaradás esetén a DC oldali kábelezést az épület belépési pontjától a lehető legrövidebb távolságon belül szakítsa meg, ugyanis enélkül (pl. tűz esetén történő áramtalanítás esetén) a DC oldali vezetékek áram alatt maradhatnának.
Az épületen kívüli villamos vezető szerelvények miatt és az épület védelme érdekében egyenpotenciálra hozást alkalmaztunk, azaz a 4db aluminium tartósín az épület földelő hálózati gericvezetékével össze van kötve ugyanúgy, mint a rendszer más elemei (túlfeszültség védelmi eszközök, inverter stb).

Az Astrasun Beta 3000TL (zöld színű) inverter és kiegészítői a tárolóhelységben kerültek felszerelésre.
Az invertertől balra futó csatornába a napelemek felől érkező DC energia érkezik be, mely túlfeszültség védelméért a 2db Dehn Cube eszköz felel. Azért kettő, mert a hatásfok emelése érdekében 2db önálló munkaponton működő string lett kialakítva és ezek szeparáltan mennek a két munkapontos inverterbe. Az inverter DC/AC átalakítást, energia csatolást és védelmi funkciót is ellát, így hálózati áramkimaradáskor megszakítja a termelést, lekapcsolja a kimenetét.
Az inverter jobb oldalán a Hensel gyártmányú inverter csatlakozódoboz látható, mely belülről AC oldali túlfeszültség védelmi elektronikát is tartalmaz (a jobb oldalon).

 

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk cookie-kat (sütiket) és más követési megoldásokat alkalmaz, a felhasználói élmény javításához illetve a látogatottsági szokások méréséhez. Olvassa el a részletes Adatvédelmi tájékoztatónkat a 'Bővebben' gombra kattintva! Honlapunk tovább használatával a tájékoztatónkat tudomásul veszi.
Bővebben Elfogadom Nem fogadom el!